Kogiel-mogiel pomaga w walce z rakiem?

TO FAKT! Analiza chemiczna jaj kur karmionych zbożem ujawniła, że ich żółtka zawierają dużo tryptofanu i tyrozyny – dwóch aminokwasów o silnych właściwościach przeciwutleniających.


Aminokwasy te doskonale przeciwdziałają chorobom serca oraz nowotworom. Badania zespołu Chamili Nimalaratn z University of Alberta, dowodzą, że dwa żółtka zawierają dwa razy więcej tych substancji niż jabłko. Jest tu jednak pewien haczyk - aby skorzystać z ich superwłaściwości należy je zjeść na surowo. Gotowanie redukuje ich przeciwutleniające właściwości o połowę. Kogiel-mogiel jest więc najbardziej wskazaną postacią spożywania jajek, jeśli chcemy skorzystać z dobrodziejstw tryptofanu i tyrozyny.

Należałoby jednak dodawać nie cukier, a inną substancję słodzącą, ponieważ cukier nie ma pozytywnego wpływu na zdrowie.

Jaja mają też inne doskonałe właściwości, np. wysoka zawartość substancji przeciwutleniających – zapobiegających nowotworzeniu - utrzymuje się w nich aż sześć tygodni.

Źródło: Chamila Nimalaratne, Andreas Schieber, Jianping Wu, “Effects of storage and cooking on the antioxidant capacity of laying hen eggs”, Food Chemistry 2016


Autor: apio

Czytaj również

Abstynencja zapobiega nowotworom?

To FAKT! Picie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na liczne nowotwory: jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, wątroby, jelita grubego i piersi.

Astmę można odziedziczyć?

To FAKT. Udział czynników genetycznych w występowaniu astmy szacuje się na 35-70 proc.

Astmatyk nie może uprawiać sportu?

To MIT. Chorzy na astmę nie powinni unikać wysiłku, w tym sportu, z wyjątkiem okresów zaostrzeń choroby.

Trzeba pić dwa litry wody dziennie?

To MIT! Woda rzeczywiście jest nam bardzo potrzebna, ale nie jest lekiem na wszelkie dolegliwości.