Kogiel-mogiel pomaga w walce z rakiem?

TO FAKT! Analiza chemiczna jaj kur karmionych zbożem ujawniła, że ich żółtka zawierają dużo tryptofanu i tyrozyny – dwóch aminokwasów o silnych właściwościach przeciwutleniających.


Aminokwasy te doskonale przeciwdziałają chorobom serca oraz nowotworom. Badania zespołu Chamili Nimalaratn z University of Alberta, dowodzą, że dwa żółtka zawierają dwa razy więcej tych substancji niż jabłko. Jest tu jednak pewien haczyk - aby skorzystać z ich superwłaściwości należy je zjeść na surowo. Gotowanie redukuje ich przeciwutleniające właściwości o połowę. Kogiel-mogiel jest więc najbardziej wskazaną postacią spożywania jajek, jeśli chcemy skorzystać z dobrodziejstw tryptofanu i tyrozyny.

Należałoby jednak dodawać nie cukier, a inną substancję słodzącą, ponieważ cukier nie ma pozytywnego wpływu na zdrowie.

Jaja mają też inne doskonałe właściwości, np. wysoka zawartość substancji przeciwutleniających – zapobiegających nowotworzeniu - utrzymuje się w nich aż sześć tygodni.

Źródło: Chamila Nimalaratne, Andreas Schieber, Jianping Wu, “Effects of storage and cooking on the antioxidant capacity of laying hen eggs”, Food Chemistry 2016


Autor: apio

Polecamy

Czytaj również

Dobry sen to dobre plemniki?

To FAKT! Naukowcy odkryli, że zarówno za krótki, jak i za długi sen źle wpływa na jakość nasienia.

Każdy człowiek jest uczulony na jakiś pokarm?

To MIT! Alergie pokarmowe dotyczą niewielkiego ułamka naszego społeczeństwa. I na dodatek uczulenie na orzechy ziemne nie jest najbardziej rozpowszechnioną alergią pokarmową na świecie.

Osoby pijące kawę żyją dłużej?

To FAKT! Picie dwóch-trzech filiżanek kawy dziennie zmniejsza o 18 proc. ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu sześciu groźnych chorób.

Przeklinanie daje moc?

To FAKT! Głośne przeklinanie sprawia, że człowiek jest silniejszy – wynika z badań przeprowadzonych przez zespół pod kierunkiem dr Richarda Stephensa z brytyjskiego Keele University.