Kuchnia siedliskiem bakterii?

Bakterie lubią kuchnię. Jest w niej wilgotno i ciepło, a ponadto sporo powierzchni, do których mogą się „przyczepić”. Sprawdź, jak nie stwarzać im dobrych warunków do życia.


To w pobliżu zlewu, na roboczych blatach i na... zmywakach do naczyń osiada w kuchni najwięcej bakterii. Biorą się m.in. z ziemi, w której rosły warzywa, z których przygotowujemy posiłek, surowego mięsa i jajek. Unoszą się w aerozolu nad zlewem.

Wiele patogenów ma budowę, która sprzyja przyczepianiu się do powierzchni w kuchni. Bardzo lubią plastikowe deski do krojenia, dlatego nie jest najlepszym pomysłem używanie ich do krojenia surowego mięsa. Lubią też gąbki.

Jak utrudnić życie bakteriom w kuchni?

  • zmywaki zmieniać często, nie używać ich nigdy dłużej niż dwa tygodnie,
  • używać innej deski do krojenia warzyw, innej - surowego mięsa, innej - do pieczywa, wędlin i serów,
  • mieć osobny nóż do krojenia surowego mięsa,
  • nie kroić tym samym nożem warzyw i pieczywa czy wędlin,surowe jajka przed użyciem sparzyć przez 10 sekund gorącą wodą,
  • często myć ręce detergentem, zwłaszcza po krojeniu surowego mięsa, dotykaniu surowych jaj, obieraniu surowych warzyw,
  • nie używać tego samego zmywaka czy ściereczki do wycierania blatu i mycia przedmiotów takich, jak talerze, sztućce, kubki, szklanki
  • deski, na których kroimy surowe mięso i surowe warzywa, sparzyć po wymyciu gorącą wodą.

Autor: Justyna Wojteczek

Czytaj również

Kawa zmniejsza ryzyko raka wątroby?

To FAKT! Mała czarna zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątrobowokomórkowego - wynika z badań naukowców z University of Southampton, których wnioski publikuje pismo "BMJ Open".

Osoby pijące kawę żyją dłużej?

To FAKT! Picie dwóch-trzech filiżanek kawy dziennie zmniejsza o 18 proc. ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu sześciu groźnych chorób.

Stres postarza mózg?

To FAKT! Z badania zaprezentowanego na Międzynarodowej Konferencji Stowarzyszenia Alzheimerowskiego (Alzheimer's Association International Conference 2017) wynika, że stresujące doświadczenie może – pod względem funkcji poznawczych - postarzyć mózg o cztery lata.

Każdy człowiek jest uczulony na jakiś pokarm?

To MIT! Alergie pokarmowe dotyczą niewielkiego ułamka naszego społeczeństwa. I na dodatek uczulenie na orzechy ziemne nie jest najbardziej rozpowszechnioną alergią pokarmową na świecie.

Artykuły powiązane

Rodzic

Jak sprzątać i zadbać o zdrowie malucha?

2017-10-24